Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Ar dejām, mūziku un dziesmām – svētku ceturtā diena

Ar dejām, mūziku un dziesmām – svētku ceturtā diena

Izdejots lielkoncerts “Balts”

3.jūlijā “Arēnā Rīga” notika viens no XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku koncertiem “Balts”. Tajā no Cēsu novada piedalījās Priekuļu pagasta kultūras nama jauniešu deju kolektīvs “Zelta Virpulis” (vadītājs Uldis Blīgzna) un Cēsu novada Līgatnes apvienības pārvaldes vidējās paaudzes deju kolektīvs “Zeperi” (vadītāja Liene Frīdberga).

Deju lielkoncerts “Balts” ir dažādības pilns 18 horeogrāfu kopdarbs ar 18 jaunām dejām, kas atklāj septiņas latvietim svarīgas būtības – bērnība, daba, darbs, zeme, dzīvošana, tīrradnība un esība. Latvieša daudzšķautņainība un tīrība reizē. Koncerta režisore Inga Cipe: “Ja vienā teikumā ir jāraksturo ”Balts”, tas ir vienots stāsts, kurā meklējam latvieša dzīves kodu. Meklējam pašu Latvieti. Kas viņš tāds ir? Ko domā un kādus ceļus iet? Viņam vienā kabatā senās dzīvesziņas pamats, senču gudrības un vēstījumi, bet otrā – jaunā laikmeta meklējumi un paša radītie darbi. Ejot cauri vēstures griežiem, bieži šķiet, ka latvietim jābūt salīkušam, pie zemes pieplakušam, pelēkam purvu bridējam, bet viņš dzīvei cauri iet ar augstu paceltu galvu. Kas to notur? Mugurkauls? Kāda balta vērtību līnija?”

Foto no deju lielkoncerta “Balts” skaties ŠEIT.





Izskan senioru kolektīvu koncerts

Pirmdien Rīgas Cirkā norisinājās koncerts “Kusums reiz par tautu tapa”, kurā dalību ņēma arī koris “Ābele”.

Kā norādījuši koncerta organizatori, koncerts ir daļa no neizmērojamas pateicības mūsu senioriem par to, ka tradīcija nav nākotnē jāievelk ar vilkšanu, tā kopā ar viņiem atnāk, tā kopā ar prieku plūst.

“Ir jāpārvar dažādas grūtības, bet emocijas, kas tiek gūtas svētku laikā, ir neatsveramas. Piedalīšanās koncertā sniedz lielu gandarījumu. Esmu priecīga, ka reizi piecos gados mums ir iespēja sajust šo kopības sajūtu,” savās sajūtās dalās kora “Ābele” dalībniece Aija Pole.

Krāšņajā koncertā piedalījās ne tikai senioru kori no visas Latvijas, bet arī deju kolektīvi, koklētāji un tautā iemīļoti solisti.

Foto no senioru kolektīvu koncerta skaties ŠEIT.




Koklētāji pieskandina Torņkalnu

Ceturtās svētku dienas vakarā Torņkalna baznīcā izskanēja kokļu mūzikas nakts koncerts “Nakts dziesma”, kurā no Cēsu novada piedalījās koklētāju ansamblis “Wendenkokle”.

Ieva Lapšāne, viena no kolektīva “Wendenkokle” vadītājām pirms koncerta atklāj: “Uz svētkiem esam atbraukušas divas koklētāju grupas. Vecākā grupa kopā ar mums abām skolotājām – man un Ilzi Žvartu ņemam dalību šajā koncertā, savukārt, kopā ar jaunāko grupu mūs varēs dzirdēt 6.jūlijā plkst.19.00 Ķīpsalas izstāžu centrā

koncertā “Laika upe”. Esmu saviļņota par iespēju pirmo reizi uz svētkiem atvest bērnus, tādējādi radot patriotiskas kopības sajūtas. Esmu gandarīta, ka mums visiem ir iespēja šos svētkus piedzīvot kopā. Koncertā “Nakts dziesma” iespējams dzirdēt daudzas latviešiem iemīļotas dziesmas, kā arī esam sagatavojuši skaistu aranžiju Haralda Sīmaņa dziesmai “Ezers”, kas, protams, iedod papildus atbildības sajūtu.”

Koncerta gaitā klausītājiem bija iespēja dzirdēt Latvijas koklētāju ansambļu solo priekšnesumus, kokļu daudzveidīgo un bagātīgo skanējumu. Koncertā uzstājās arī solisti Arstarulsmirus, Rihards Bērziņš, Toms Kristiāns Dimitris (ģitāra), Zintis Žvarts (saksofons), Jēkabs Pikšēns (perkusijas), vokālais ansamblis "Eternum".

Foto no kokļu mūzikas nakts koncerta skaties ŠEIT.




Koncerts “Diriģents”

Atzīmējot Dziesmu svētku 150 gadi, Sidraba birzs Kokaru zālē norisinājās koncerts, kurā piedalījās visas Latvijas kordiriģenti, tostarp diriģenti no Cēsu novada.

Koncertā tika atskaņots pašu koncerta dalībnieku izvēlēts repertuārs, iekļaujot tādas dziesmas kā “Mana dziesma”, “Pūt, vējiņi”, “Rīga dimd”, “Diriģents” un citas iemīļotas dziesmas.

Iepretim Kokaru zāles ieejai koncerta starpbrīdī tika atklāta tēlnieka Paula Jaunzema veidota un komponistam Mārtiņam Braunam veltīta dziesmas zīme "Saule, Pērkons, Daugava!". Tā tapusi, pateicoties Jutai Braunai, Jānim Kļaviņam un Ērikam Naļivaiko.

Foto no koncerta “Diriģents” skaties ŠEIT.

Datums: 2023. gada 4. jūlijs