Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Augusta beigās Raiņa kvartālā gaidāma "IXO Skaistuma izcelsme" un "Zīme" izstāžu atklāšana

Augusta beigās Raiņa kvartālā gaidāma "IXO Skaistuma izcelsme" un "Zīme" izstāžu atklāšana

Sestdien, 31.augustā, plkst.16.00 Raiņa kvartālā (Raiņa iela 27, Cēsis) Latvijas Mākslas akadēmijas 105. jubilejas ietvaros norisināsies divu izstāžu – "IXO Skaistuma izcelsme" un "Zīme" – atklāšana. Tajās būs apskatāmi četrpadsmit mākslinieku darbi glezniecībā, tēlniecībā, video un instalācijā.

Izstāde "IXO Skaistuma izcelsme" būs apskatāma aptumšotajā ēkas pirmajā stāvā. Tā ir rezultāts pusgadu ilgai spēlei "IXO" starp trim dalībniekiem (Alise Lelde Ķezbere, Oskars Mūrnieks, Viesturs Uzuleņš). Deviņus spēles gaitā radītos darbus par tematu "skaistuma izcelsme" papildinās Dāvja Gaujas radītās video projekcijas. Izstādes pamatā ir savstarpējas apmaiņas process: katra nākamā darba izveidē mākslinieks iespaidojas no sava kolēģa iepriekš radītā, kā arī, radot nākamo darbu, mākslinieks veido darbu abstraktāku vai tieši otrādāk – reālistiskāku nekā kolēģa radītais. Spēles izveidi iedvesmoja Gija Derborda citāts: " izrāde nerealizē filozofiju, tā filozofē par realitāti, katra īsto dzīvi reducējot spekulāciju kopumā."

Izstāde "Zīme" norisināsies izgaismotajā otrajā stāvā. Mākslinieki pievērsīsies gan mantotai, gan pašu radītai simbolu sistēmai, kas var tikt saredzēta apkārtējā vidē un pašu pieņēmumos. Cilvēks zīmes izmanto kā navigācijas rīku, lai atrastu ceļu, veidotu attiecības un izprastu savu piederību. Zīmes ir mantojums, kuru autori ir zuduši vēsturē, bet mēs pēc tām joprojām vadāmies, nejautājot, kas tās ir definējis un kāpēc. Augot un pētot, tiek atklātas jaunas tēmas, kas pieprasa līdzekļus, kā par tām spriest. Ikdienas dzīve pieprasa jaunas zīmes. Zīmes radīs un pārinterpretēs Helēna Briede, Marta Ulise Elksniņa, Ligita Grigorjeva, Katrīna Gržibovska, Silga Ivanova, Alise Lelde Ķezbere, Aiva Levite, Emīlija Miteniece, Oskars Mūrnieks, Haralds Saknītis, Viesturs Uzuleņš, Elīna Sanda Zaķe, Evelīna Paula Zandere.

Trīspadsmit no māksliniekiem ikdienā studē Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozares bakalaura programmā, no kuriem vairāki ir piedalījušies grupas izstādēs vai veidojuši personālizstādes, savukārt citiem šī būs pirmā izstāžu pieredze. Gleznotājiem pievienosies filmdaris un audiovizuālais mākslinieks Dāvis Gauja, kurš paralēli kino darbojas arī ar video projekcijām.

Izstādes būs apskatāmas līdz 15.septembrim. Ieeja bez maksas.

Projektu atbalsta Cēsu novada pašvaldība un 1664.

Datums: 2024. gada 5. augusts