Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Cēsīs norisināsies starptautiskais čellistu konkurss

Cēsīs norisināsies starptautiskais čellistu konkurss

Lai pilnveidotu jauno čella spēles izpildītājmākslinieku profesionālo pieredzi un izaugsmi, popularizējot starptautiskā apritē Latvijas kultūru un tradīcijas, 2024.gada 19.septembrī un 20.septembrī Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola organizē starptautisko čellistu konkursu “Čello Cēsis”. Domājot par jaunu izpildītājmākslinieku piesaisti un sabiedrības interesi par klasisko mūziku un čella spēli, starptautiskais čellistu konkurss ir likumsakarīgs Vidzemes koncertzāles “Cēsis” ikgadējā festivāla “Čello Cēsis” turpinājums.

Konkursa virzītāja un mākslinieciskā vadītāja, Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas izglītības programmas “Stīgu instrumentu spēle” vadītāja Inese Nelsone atzīst: “Esmu priecīga, ka vienā no Latvijas senākajām pilsētām Cēsīs savu skanējumu sāk Starptautiskais čellistu konkurss Čello Cēsis. Latvijā čella spēles skola vienmēr bijusi augstā līmenī. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā mans čella spēles pedagogs bija profesors Māris Villerušs, kurš saviem studentiem kā augstāko uzdevumu mūzikā izvirzīja spēju degt, būt patiesiem un vienmēr spēlēt no sirds. Šo degsmi es novēlu katram dalībniekam uzstājoties konkursā, sniedzot koncertus un iepriecinot klausītājus Latvijā un pasaulē!”

Konkurss ir nozīmīgs akcents ne tikai Cēsu, Vidzemes un Latvijas, bet arī starptautiskā kultūrtelpā. Cēsis 2025.gadā sevi piesaka kā Latvijas Kultūras galvaspilsēta, un čellistu konkurss ir solis ceļā to. Ievērojamu konkursa balvu fondu ir sarūpējusi Cēsu novada pašvaldība. Par ieinteresētību šāda mēroga kultūras norisei Vidzemē liecina arī Latvijā tehniskā nozarē atpazīstamā uzņēmuma “AK-12”atbalsts, kura devīze “Lai ceļš turpinās!” ir lielisks vēlējums arī konkursam un tā dalībniekiem.

Kāds no konkursa dalībniekiem saņems “Vecpilsētas vijoļdarbnīcas” vijoļmeistara Šandora Gotvonī īpašo balvu – čella Meistara lociņu.

Konkursa repertuārā izskanēs vairāku vācu komponistu skaņdarbi, un Vācijas Federatīvās Republikas Vēstniecība Rīgā dāvās lielisku iespēju kādam konkursa dalībniekam no Latvijas sniegt koncertu vēstniecībā, Vācijas Federatīvās Republikas vēstnieces rezidencē šī gada oktobrī.

Konkursu atbalsta arī Valsts Kultūrkapitāla fonds, Vidzemes koncertzāle “Cēsis”, Latviešu kultūras biedrība “Tilts”, AS “Cēsu Alus”.

Šobrīd norit aktīva jauno čellistu līdz 23 gadiem pieteikšanās konkursam, un tā vēl atvērta tikai līdz 30.augustam. Ar konkursa nolikumu un pieteikšanos var iepazīties Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas mājas lapā: www.aksmv.gov.lv sadaļā “Metodiskais darbs/Konkursi un semināri”.

Datums: 2024. gada 12. augusts