Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Dejotājus vieno "Mūžīgais dzinējs"

Dejotājus vieno "Mūžīgais dzinējs"

Piektdien Daugavas stadionā tika izdejoti divi no trīs deju lielkoncertiem “Mūžīgais dzinējs”. Koncerta laikā vairāk nekā 15 tūkstoši dejotāju izdejoja 32 dejas.

Deju lielkoncertā Cēsu novadu pārstāvēja vairāki kolektīvi, tostarp, Vecpiebalgas senioru deju kolektīvs “Mudurainis XO”. Kolektīva dalībniece Agita Šulca stāsta: “Vakardienas koncerti bija ļoti skaisti un emocijām piepildīti. Uz vienu no koncertiem bija atbraukusi man pazīstama meitene no Ukrainas. Viņa, protams, nesaprata skaistos, koncertā skanošos tekstus, bet jau pašā koncerta sākumā, redzot un sajūtot kopības sajūtu un latvisko garu, iznākot karogu gājienam un virsvadītāju dejai, emocijas sabangojušas, paraujot aizkustinājuma asaru upes. Arī mums, dejotājiem, ik koncertā jānorij kamols, kas gribot negribot rodas, jo dejotāju savstarpējo gan redzamo, gan neredzamo, bet gaisā virmojošā attiecību atmosfēra, mūzika, brīnišķīgā Andra Keiša ierunātie teksti, dejas, rada to īsto Latvijas Dziesmu un deju svētku sajūtu. Tādu vienotības sajūtu kā svētkos, citur sajust nevar. Man gadījās tā, ka abi ar vīru, skrienot pēc dejas, tumsā paklupām, bet tikko biju nokritusi, apkārt saradās palīdzīgas rokas, kas piecēla, uzmundrināja. Pēc brīža prātoju: vai es vispār līdz zemei nokritu? Tās rokas stiepās palīdzēt tik ātri! Kaut mums izdotos šo kopības sajūtu nepazaudēt!”

Saviļņoti par piedzīvoto svētkos ir arī VPDK “Amata”, kura dalībniece Ieva Puķīte atklāj: “Mēs esam ļoti laimīgi būt šeit! Atmosfēra, kas valda koncertos, ir kaut kas vienreizējs. Visi dejotāji viens otru atbalsta. Ikkatram dejotājam, noskrienot nost no stadiona, aizskatuvē skan skaļi aplausi. Tāpat arī gaisā virmo saviļņojums, jo sajūtas, esot šeit, ir neatkārtojamas! Protams, vairākiem dejotājiem uz kājām ir neskaitāmas tulznas, taču, kā saka - caur sāpēm rodas daile! Esam priecīgi būt kopā, vienoti dejā!

Lieluzvedumā pirmo reizi Deju svētku vēsturē tika atspoguļoti pieci novadi – Kurzeme, Zemgale, Vidzeme, Latgale un Sēlija – ar novadu un cilvēku satikšanās krustpunktu Rīgā. Programmā iekļautas 16 autoru dažādos laikos veidotas 32 dejas, sākot no 20. gadsimta. 60. gadiem līdz pat mūsdienām.

Noslēdzošais deju lielkoncerts “Mūžīgais dzinējs” norisināsies Daugavas stadionā šodien, 8.jūlijā, plkst.22.00. Atgādinām, ka koncerta tiešraidi būs iespējams skatīties arī Cēsīs, Rožu laukumā.

Datums: 2023. gada 8. jūlijs