Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Dokumentālo filmu foruma filmas Cēsīs un tiešsaistē

Dokumentālo filmu foruma filmas Cēsīs un tiešsaistē

Jau šonedēļ sākas Nacionālā Kino centra rīkotais 28.Dokumentālo filmu forums, kas Rīgā pulcēs dažādu valstu kinoprofesionāļus uz filmu projektu prezentācijām, bet skatītājiem piedāvās spilgtu dokumentālo filmu izlasi. Filmu seansi no 3.septembra līdz 8.septembrim notiks Cēsīs. Atsevišķa filmu programma būs skatāma arī tiešsaistē visā Latvijā Kino centra platformā filmas.lv. 

Kamēr Baltijas jūras reģiona, Kaukāza un Austrumeiropas filmu veidotāji Dokumentālo filmu forumā starptautiskai profesionāļu auditorijai meklē sadarbības partnerus un prezentē savas topošās filmas, vietējiem skatītājiem forums ik gadu piedāvā iepazīties ar spilgtu pēdējo gadu pasaules dokumentālā kino izlasi.  

Filmas šogad izrādīs koncertzāles Cēsis kinoteātrī Cēsīs.  

Filmu programmā iekļauta režisores Makas Gogaladzes (Gruzija) filma Kopš es sevi atceros (Ever Since I Knew Myself, 2024), vizuāli poētiska apcere par pieaugšanu, izglītību un pēcpadomju sabiedrības mainīgajām vērtībām Gruzijā. Bērnībā līdz asarām spiesta spēlēt klavieres, režisore Maka Gogaladze sarunās ar savu māti vētī pagātni un mēģina saprast, kāda ir disciplīnas nozīme un atskaņas tālākajā dzīvē. Sarunas mijas ar trāpīgām un brīžam humoristiskām mūsdienu ainām no Gruzijas mākslas, mūzikas un deju skolām. Filmas projekts 2019. gadā prezentēts Dokumentālo filmu foruma industrijas sadaļā. Režisore Maka Gogaladze kopā ar mammu viesosies Cēsīs (6. septembrī), lai tiktos ar skatītājiem. 

Koncertzāles Cēsis kinoteātrī 6.septembrī būs skatāma arī dāņu režisores ar lietuviešu saknēm Siseles Morelas Dargis debijas filma Balomānija (Balomania, 2024), stāsts par viņas iefiltrēšanos Brazīlijas gaisa balonu veidotāju pagrīdes grupējumos. Un 5.septembrī koncertzāles Cēsis kinoteātrī skatāma būskontrastos balstītā Ukrainas filma Pārtverts (Intercepted, 2024, režisore Oksana Karpoviča), kurā ekrānā lēni slīdošas kara laika ikdienas ainas pavada Ukrainas specdienestu pārtvertas Krievijas karavīru sarunas ar mājiniekiem.  

Biļešu cenas: 
Cēsīs: 5 Eur, skolēniem, studentiem, pensionāriem koncertzāles kasē pieejamas brīvbiļetes; 

Papildus kinoteātru skatei foruma laikā Nacionālā Kino centra platformā filmas.lv tiešsaistē visā Latvijā bez maksas varēs noskatīties trīs filmas, kas citus gadus prezentētas foruma kino industrijas sadaļā. Starp tām būs spilgtās igauņu saksofonistes un džeza komponistes Marijas Faustas portrets Machina Faust (režisors Kaupo Krūsiauks), kas 2022. gadā saņēma Igaunijas Kino un televīzijas balvu kā gada labākā dokumentālā filma; ieskats Bukarestes cirka pārmaiņu procesā pēc aizlieguma izmantot cirkā savvaļas dzīvniekus Arēna bez ziloņim (No Elephant in the Room, 2022, rež. Klāra Kleiningere-Vānika), kā arī filma par dažnedažādajām drosmes un pretošanās formām kara laikā Ukrainā – Poēma par mazo cilvēku (A Poem for Little People, 2022, rež. Ivans Sautkins). 

Visas filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu un angļu valodā. 

Baltic Sea Docs rīko Nacionālais Kino centrs, atbalsta Radošā Eiropa MEDIA programma, Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Cēsu novada pašvaldība. 

Datums: 2024. gada 3. septembris