Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Folkloras dienā ceļ godā tradīcijas

Folkloras dienā ceļ godā tradīcijas

Foto: Sintija Cērpiņa

Sestdien, 8.jūlijā, Dziesmu un deju svētku laikā, Vērmanes dārzā un Esplanādē norisinājās dažādas folkloras dienai veltīti pasākumi. Tajās no Cēsu novada kolektīviem piedalījās Jaunpiebalgas bērnu un jauniešu folkloras kopa “Piebaldzēni” un Amatas kultūras nama folkloras kopa “Ore”.

Aivars Damroze par folkloras kopas “Piebaldzēni” dalību svētkos: “Dziesmu un deju svētki mums ir kas īpašs un vienlaicīgi pašsaprotams. Šie Jaunpiebalgas folkloras kopas “Piebaldzēni” jaunieši ir uzsākuši skaistu savas dzīves seriālu. Pirmos atceras vienmēr! Bija patiess prieks kopā būt, kopā just!”

Kopumā 130 Latvijas un diasporas folkloras kopas skatītājiem sniedza iespēju ieskatīties tradīciju elementu daudzveidībā un novadu folkloras raksturzīmēs. Diena aizritēja kā raibu raibais lakats, vijoties cauri dzīves spēles, novadu dižošanās, saspēles par un ap precībām, zibakcijas-sadziedāšanās pie Brīvības pieminekļa, rotaļu, ziedu vainagu sacensību, kadriļu stundas, vakara sadancošanas un sadziedāšanas krāsainajiem pavedieniem.

Foto mirkļus no Folkloras dienas skaties ŠEIT.

Izdejots “Mūžīgais dzinējs”

Izskanējis trešais deju lieluzveduma “Mūžīgais dzinējs” koncerts, kurā piedalījās 667 dažādu vecuma grupu deju kolektīvi no Latvijas un diasporas. Lieluzvedumā uzstājās 22 deju kolektīvi no Cēsu novada.

Deju kolektīva “Zelta Virpulis” dalībniece Rūta Kapusta: “Sajūtas, protams, ir fantastiskas! Nogurums ir ļoti liels, kājas sāp, taču tas viss aizmirsās ikreiz, kad ierodāmies Daugavas stadionā un sajutām to dalībnieku kopības sajūtu, un ieraudzījām lielo apmeklētāju skaitu, kas vēlas redzēt mūsu radīto brīnumu. Īpašas emocijas bija tieši vakara koncertos, kad satumst un koncerts iemirdzas jaunās gaismās. Kolektīva meitām koncerta laikā bija diezgan straujā tempā jāpārģērbj tautastērpi, to darījām turpat ārā, pie laukuma ejām. Tajā brīdī viens otram ļoti palīdzējām - viens velk nost kurpes, tajā pašā brīdī otrs sprauž nost vainagu. Tas vēl jo vairāk parāda, cik saliedēti esam. Vislielākās emocijas, protams, pārņēma noslēgumā, kad tūkstošiem dejotāju vienotā solī noslēdza koncertu.”

Izskanot lieluzvedumam, “Daugavas” stadionā norisinājās svētku dalībnieku balle, kas ilga līdz pat rīta gaismai.

Foto mirkļus no “Mūžīgā dzinēja” skaties ŠEIT.

Šodien, 9.jūlijā, plkst.19.30 Mežaparkā norisināsies Dziesmu un Deju svētku kulminācija – noslēguma koncerts “Kopā Augšup!”

Datums: 2023. gada 9. jūlijs