Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Izskanējis starptautiskais čellistu konkurss "Čello Cēsis"

Izskanējis starptautiskais čellistu konkurss "Čello Cēsis"

Lai pilnveidotu jauno čella spēles izpildītājmākslinieku profesionālo pieredzi un veicinātu Latvijas kultūras un tradīciju atpazīstamību pasaulē, 20.septembrī koncertzālē “Cēsis” norisinājās starptautiskais čellistu konkurss “Čello Cēsis”. Šo pasākumu organizēja Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola, un tas ir kļuvis par nozīmīgu notikumu gan Cēsu, gan visas Latvijas kultūras dzīvē.

Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Egliņš-Eglītis konkursa atklāšanas ceremonijā uzsvēra šī notikuma nozīmīgumu: “Lai jauno čellistu konkursā Cēsīs uzmirdz jauni talanti, un, kas zina - varbūt pat jaunas pasaules līmeņa zvaigznes!

Čella spēles pedagoģe un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas izglītības programmas Stīgu instrumentu spēle vadītāja Inese Nelsone pauda gandarījumu par veiksmīgi aizvadīto konkursu, uzsverot, ka čella skola Latvijā vienmēr ir bijusi augstā līmenī, un galvenais uzdevums mūzikā ir spēlēt no sirds. “Starptautiskais čellistu konkurss ir kā skaista dāvana mūsu skolai tās 100 gadu jubilejas priekšvakarā. Esmu pārliecināta, ka šī tradīcija turpināsies arī nākotnē.”

Konkursu vērtēja starptautiska žūrija, kuras sastāvā bija Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistare un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētā profesore Diana Ozoliņa (žūrijas priekšsēdētāja), Briseles Filharmonijas orķestra čellu grupas koncertmeistars Kristaps Bergs un Igaunijas Nacionālā Simfoniskā orķestra koncertmeistars un Tallinas Mūzikas vidusskolas pedagogs Marts Laas (Mart Laas).

Starptautiskā čellistu konkursa Čello Cēsis laureāti:

  • 1.pakāpe Maksims Skibickis (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija);
  • 2.pakāpe Toms Augusts Goba (MIKC Nacionālā Mākslu vidusskola Emīla Dārziņa mūzikas skola);
  • 3.pakāpe Katrīna Anna Rando ( Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin).

Katrs laureāts balvā saņēma koncertzāles “Cēsis” gada abonementu, savukārt konkursa īpašo balvu – vācu meistara Otto Duršmita izgatavotu lociņu – saņēma Marija Amaija HansenaVācijas Federatīvās Republikas vēstniecības Rīgā kultūras atašeja Beate Kirch vēstniecības vārdā uzaicināja konkursa 1.vietas ieguvēju sniegt koncertu vēstniecības rezidencē šī gada oktobrī.

Pasākumu atbalstīja Cēsu novada pašvaldība, Valsts Kultūrkapitāla fonds, koncertzāle “Cēsis” un daudzi citi atbalstītāji.

Datums: 2024. gada 24. septembris