Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Krāšņas norises svētku septītajā dienā

Krāšņas norises svētku septītajā dienā

Foto: Sintija Cērpiņa

Septītā svētku diena amatiermākslas kolektīviem pagājusi gan mēģinājumu procesos, gan dažādos koncertos. Pūtēju orķestris “Cēsis” ar skaistu mūziku pieskandinājis Torņkalna baznīcu, izskanējis koru lielkoncerts “Tīrums. Dziesmas ceļš”, kā arī kokļu mūzikas lielkoncerts “Laika upe”. Tikmēr dejotāji gatavojušies deju lieluzvedumam “Mūžīgais dzinējs”, kuru Daugavas stadionā varēs redzēt trīs koncertos – šodien plkst.12.00 un 22.00, kā arī rītdien plkst.22.00.

Pūtēju orķestra mūzika pieskandina Torņkalna baznīcu

Vakar, 6.jūlijā, Pūtēju orķestris “Cēsis” priecēja skatītājus ar skanīgu koncertu Torņkalna baznīcā.

Pūtēju orķestra “Cēsis” dalībniece Evija Dāve stāsta: “Mums bija brīnišķīga iespēja atklāt Dziesmu svētku koncertu Torņakalna baznīcā ar skaistu un ēterisku programmu, kuru diriģēja ne tikai abi orķestra diriģenti Jānis Puriņš un Evija Dāve, bet arī viesis no Amerikas Savienotajām valstīm - Braiens Vilsons (Brian Wilson). Programmu sagatavojām kopā ar brīnišķīgu solisti Klintu Āboliņu, kuras skaistā balss priecēja koncerta apmeklētājus. Orķestris jūtas gandarīts par padarīto un tagad gatavojas svētku noslēguma koncertam Mežaparka estrādē.”

Kā norāda svētku organizatori, tad pūšaminstrumentu mūzika baznīcās un baznīcas torņos ir sena tradīcija, kuras ieviešana Dziesmu un deju svētku programmā ļauj pilnībā izbaudīt pūtēju orķestru plašās iespējas – no kamermūzikai raksturīgā smalkuma līdz pūtēju apvienotā orķestra spožumam. Latvijas pūtēju orķestri vairākās Rīgas baznīcās spēlējas sava repertuāra skaistākos skaņdarbus.

Izskan koru lielkoncerts “Tīrums. Dziesmas ceļš”

Piedaloties koriem no visas Latvijas, vakar Mežaparkā izskanējis skaists un emocionāli piesātināts koru lielkoncerts.

Pils kora dalībniece Laura Ločmele dalās savās sajūtās: “Esmu Dziesmu svētkos piedalījusies jau vairākkārt, un ik gadu pārliecinos, ka to sajūtu, ko iedod būšana lielajā kopkorī Mežaparka estrādē, nevar aprakstīt. To sajūtu nespēj iedod neviens cits dzīves notikums. Vakardienas koncerts bija saviļņojošs un es iespēju būt šeit, uztveru kā dāvanu, kuru baudu visas nedēļas garumā. Protams, ikdienā jāpiedzīvo arī dažādas grūtības, bet piedzīvotie koncerti tos pilnībā atsver, iedodot dvēseles piepildījumu un iedvesmojot. Dziedot jaunajā estrādē sajūtas bija vēl īpašākas un ticu, ka arī skatītājiem, kuri baudīja šo koncertu, tas bija skaists piedzīvojums, kas paliks atmiņās vēl ilgi.”

Līdzīgās sajūtās ir arī Pils kora dalībniece Ērika Baumane: “Šie man ir otrie svētki kā kora dalībniecei. Neskatoties uz to, ka ir jau iestājies zināms nogurums, katrs mēģinājums un koncerts ir kas maģisks. Tās emocijas, kas vienojas ar tik daudziem dziedātājiem, ir neaprakstāmas. Vakar piedzīvojām koncertu “Tīrums. Dziesmas ceļš.”, kas bija gan emocionāli piesātināts, gan arī vizuāli skaists. Par to liecināja gan asaras dziedātāju acīs, gan skatītāju ovācijas un telefonu gaismiņas vairākās dziesmās. Šķiet, ka visus koncerta dalībniekus un skatītājus no koncerta visvairāk uzrunāja dziesma

“Krustiem zvaigznes debesīs”, jo šīs dziesmas laikā visvairāk bija jūtama vienotība un emocionālā pacilātība.”

Lielkoncerta programmā tika iekļauts gan iepriekšējo Dziesmusvētku mantojums, gan skaņdarbi, kas mākslinieciski spilgti izsaka latvisko identitāti, tautas brīvību, cieņu pret senču mantojumu, garīgā tīruma meklējumus un nākamības atklāsmes.

Kokļu lielkoncerts “Laika upe”

Ķīpsalas Starptautiskajā izstāžu centrā vakar norisinājās kokļu mūzikas lielkoncerts “Laika upe”, kas pulcēja kopā koklētāju ansambļus no visas Latvijas, tostarp, Cēsu novada.

Kokļu ansambļa “Wendenkokle” viena no vadītājām Ieva Lapšāne: “Uz šo koncertu meitenes gatavojušās ilgāk par gadu! Divas iepriekšējās dienas notika gan intensīvi mēģinājumi, gan nedaudz pabaudīta svētku gaisotne arī citās nozarēs. Nu svētki nosvinēti - lielais kokļu koncerts izskanējis! Emocijas visdažādākās - jauniešiem liels piedzīvojums, meitenēm, kuras piedalās pirmo reizi - jaunatklāšanas prieks, skolotājām - pacēlums, skolotajai Ilzei kā kopansambļā virsdiriģentei - lepnums un prieks. Bet pāri visam - vienotības un gandarījuma sajūta. "Laika upes" stāsts bija aizraujoša upes un laivinieka saruna, kas simboliski noradīja uz laika plūdumu un cilvēku tajā kā savu tradīciju tālāknesēju. Novērtējam šo brīnišķīgo iespēju un godu piedalīties ievērojamā multimediālā uzvedumā. Koncertu "Laika upe" varēja vērot gan TV tiešraidē, gan būs skatāms arī LTV1. Wendenkokle savus svētkus aizvadījusi, godam un priecīgi vērosim draugus un līdzcilvekus svētku turpinājumā.”

Kokļu lielkoncertā piedalījās gandrīz 400 koklētāju trīs vecuma grupās, virsdiriģenti un dažādu mūzikas žanru viesmākslinieki. Skanisko pamatu veidoja vairāku paaudžu latviešu komponistu tautasdziesmu interpretācijas un īpaši lielkoncertam radītie Valta Pūces un Aigara Raumaņa jaundarbi.

Foto no svētku septītās dienas skaties ŠEIT.

 

Datums: 2023. gada 7. jūlijs