Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Martā norisināsies Svētdienu sarunu cikls par Augustu Jullu

Martā norisināsies Svētdienu sarunu cikls par Augustu Jullu

Rosinot izzināt mākslinieka, pedagoga un aktīva sabiedriskā darbinieka Augusta Jullas biogrāfiju un darbību, izstādes “Augusts Julla – dižākais no liepēniešiem” autori aicina uz Svētdienu sarunu ciklu par Augustu Jullu Cēsu Izstāžu namā.

5.martā plkst.12.00 “Pedagogs Augusts Julla: Valsts Cēsu amatniecības skolas izveidotājs un skolas pirmais vadītājs”.  

Skolotājs ir Augusta Jullas pirmā iegūtā profesija un pedagoģiskais aicinājums bijis spēcīgāks par profesionālā keramiķa karjeru - pabeidzot Štiglica skolu un daudzsološi darbojoties kā keramiķim, Augusts Julla tomēr atgriezās pie skolu tēmas.  

1916.gadā Augusts Julla piedalījās Latviešu izglītības biedrības vidusskolas dibināšanā, iestājoties par tobrīd nepopulāru ideju – mācībām vidusskolā latviešu valodā. Viņš arī šīs skolas pirmais zīmēšanas skolotājs.  

Savukārt Cēsu novada izglītības vēstures kontekstā nenovērtējams ir Augusta Jullas ieguldījums nākotnes amatniekos un māksliniekos, 1920.gadā dibinot Valsts Cēsu amatniecības skolu. Skolas sniegtais izglītības līmenis un kvalitāte atspoguļojās tās absolventos, kas vēlāk veidoja Cēsu mākslas dzīvi.  

Kādi bija Augusta Jullas uzskati par jauno amatnieku apmācību, kā tapa skola un kā tajā noritēja mācību process – izzināsim sarunas gaitā! 

19.martā plkst.12.00 “Kā šķīst māla pods, triekts pret zemi, tā šķīst cilvēka mūžs…”: 1949.gada deportācija Augusta Jullas dzīvē. 

Sarunu cikla noslēdzošā saruna par mākslinieku Augustu Jullu izstādes pēdējā dienā. 

Augusta Jullas dzīves gaitas iesākās laikā, kad Latvijas valsts vēl nebija, un noslēdzās, kad Latvijas valsts vairs nebija. Mākslinieka dzīvesstāsts cieši savijās ar valdošās varas diktētajiem noteikumiem, te ļaujot būt un darīt, te iznīcinot teju līdz aizmirstībai. 

Sadarbībā ar Latvijas Nacionālā arhīva Cēsu zonālā valsts arhīva arhīva eksperti konsultanti Andu Opoļsku, ieskatīsimies Augusta Jullas dzīvesstāsta piemērā, kad ar netaisnu spriedumu sagrauj ne tikai cilvēka mūžu, bet arī viņa radītos darbus, izraujot ievērojamu robu Latvijas kultūrvēsturiskajā mantojumā.  

Mākslinieka Augusta Jullas 150.jubilejas izstāde “Augusts Julla – dižākais no liepēniešiem” apskatāma Cēsu Izstāžu namā līdz 19.martam. 

Izstādes autori Kristīne Gertnere-Celma un Aivars Vilnis, izstādes mākslinieks Dainis Andersons. 

Datums: 2023. gada 21. februāris