Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Noslēdzies projekts "Lini senatnē un mūsdienās" Vaivē

Noslēdzies projekts "Lini senatnē un mūsdienās" Vaivē

Biedrība Lauku sieviešu atbalsta grupa "Vaive" sadarbībā ar Vaives Amatu māju ir realizējusi "Lini senatnē un mūsdienās". Projekta ietvaros dalībnieces no literatūras un lekcijām iepazinās ar galveno linu produktu – lina šķiedru.

Vecmāmiņu pūra lādēs tika atrasti 28 lina izstrādājumi. Pētot to darināšanas tehniku, to atšifrēt palīdzēja meistare Dagnija Kupče. Arī Aijas Jansones grāmata "Rotātās telpu tekstilijas Latvijā 19.gs. beigas-20. gs.", Anitas Apines Hermanes "Aušanas tehnikas Latvijā", Aijas Jansones “Somu audēju grāmata” un 2020. gada žurnāli "Praktiskie rokdarbi" bija lieliski palīglīdzekļi vēsturisko rokdarbu apzināšanā.
 
Projekta gaitā tika izmantots lins atsevišķi vai kopā ar vilnas dziju un kokvilnas diegiem aušanai, tamborēšanai, izšūšanai un adīšanai. Pārstaipu dreļļu aušanas tehnikā izgatavoti četri dvieļi un sedziņa, trinīša aušanas tehnikā - sešas šallītes un četrnīšu dreļļa tehnikā – viena sedziņa. No pelēka lina tika darināts tamborēts galdauts (diametrs 150 cm). Lina diegs noder garo zeķu adīšanai mežģīnrakstā.
 
Pūra lādēs atrasto un projekta ietvaros darināto rokdarbu fotogrāfijas un apraksti ir apkopoti.
 
Kad amatiermākslas kolektīvu darbība klātienē drīkstēs atsākties, amatnieces turpinās lina dvieļu un šallīšu darināšanu, jo divās stellēs ir ierīkoti velki, kas paredzēti linu darbiem.
Datums: 2021. gada 6. janvāris