Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Novadi dižosies gājienā

Novadi dižosies gājienā

Dziesmu svētku simt piecdesmitgades gājienā pirmo reizi kopā satiksies jauniezveidotie Latvijas novadi. Kur vēl labāk sevi varēs parādīt? Gājiena, kuram dots nosaukums “Novadu dižošanās” laikā, katram no novadiem būs iespēja lepoties ar savu kultūrzīmi un bagātību. Cēsu novada gājiena koncepcijas autore ir Inga Cipe, bet horeogrāfi – Uldis Blīgzna un Andis Kozaks. 

“Cēsu novada kultūrzīme ir sarkanbaltsarkanais karogs. Tā vēsture, nenoliedzami, saistās ar Cēsīm - gan tālajā 13.gadsimtā, gan Latvijas neatkarības atdzimšanas laikā. Livonijas Atskaņu hronikā rakstīts, ka 1279.gadā ap 100 kareivju no Cēsīm ar sarkanu karogu un baltu joslu pa vidu devās palīdzēt Zemgaļu vadonim Namejam. Septiņus gadsimtus vēlāk - 1988.gada 22. oktobrī Cēsu Jaunās pils tornī tiek pacelts sarkanbaltsarkanais karogs. Cēsu novada pilsētu un pagastu secība gājienā veidota Saules aušanas virzienā – sākot ar Jaunpiebalgu. Nākamie gājienā dosies Vecpiebalga, Amata, Cēsis, Priekuļi un Pārgaujas, savukārt, gājienu no Cēsu novada noslēgs Līgtane. Uz svētkiem no Cēsu novada dosies 51 kolektīvs, jeb aptuveni 1200 dalībnieki,” stāsta Inga Cipe. 

Gājiena dalībniekus sveiks novadu pārstāvošas ģimenes, personības, ar ko kultūrvēsturiskais novads lepojas. Svētku dalībnieku gājiens norisināsies 2.jūlijā, Rīgā!

 

Datums: 2023. gada 30. maijs