Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Panākumi tautastērpu skatē un pūtēju orķestru koncerts

Panākumi tautastērpu skatē un pūtēju orķestru koncerts

Veiksmīgi rezultāti tautastērpu skatē

Hanzas peronā 5.jūlijā notika latviešu tautastērpu skate "Mēnesnīcā", kurā parādīti vairāk nekā 100 tērpi no visiem pieciem Latvijas novadiem. Veiksmīgus panākumus skatē guvušas tērpu meistares no Cēsu novada.

Kategorijā "Tautas lietišķās mākslas studijas, biedrības un citas personu grupas darinātais tērpsVecpiebalgas audēju kopas dalībniece Marianna Inča ieguva 2.vietu (Piebalgas tērps, Vidzemes novads, 19.gs. 2.puse), savukārt TLMS "Vaives amatu māja" dalībniece Inta Ezerniece ieguva 3.vietu (Vidzemes novada 19.gs. 2.puses tērps).

Tekstilmāksliniece un audēja Dagnija Kupče, kura bijusi klātesoša gan visā tērpu darināšanas laikā, gan skatē stāsta: "Šie skaistie tautastērpi ir tapuši aptuveni divarpus gadu laikā. Ideja par tiem radās jau uzreiz pēc iepriekšējiem Dziesmu un deju svētkiem. Mums ir lieliska komanda, kura kopā paveikusi lielu darbu un tas bija redzams šajā skatē."

Tautastērpi tika vērtēti kategorijās: tautastērps koriem, tautastērps deju kolektīviem, tautastērps folkloras kopām un etnogrāfiskajiem ansambļiem, tautastērps koklētāju ansamblim, vokālajam ansamblim un tamlīdzīgi, individuālais vai ģimenes pašdarinātais tautastērps (vismaz 70% pašdarināts), individuālais vai ģimenes nokomplektētais tautastērps, tautas lietišķās mākslas studijas, biedrības un citas personu grupas darinātais tautastērps.

Kā vēsta svētku organizatori - latviešiem tautastērps ir tautas kultūras kods un nacionālās identitātes simbols. Lai celtu tautas nacionālo pašapziņu, papildinātu mūsu zināšanas par veiksmīgāk atdarinātiem un komplektētiem tautastērpiem, kā arī uzlabotu Dziesmu un Deju svētku dalībnieku ģērbšanās kultūru, jau sesto reizi kopš 1998.gada tiek rīkota Latviešu tautastērpu skate.

Lepojamies un priecājamies par gūtajiem panākumiem!

Foto no tautastērpu skates skaties ŠEIT.

Izskanējis pūtēju orķestru lielkoncerts

Vasaras koncertu vietā "Wondersala" norisinājies pūtēju orķestru lielkoncerts "Laiks iet pāri", kurā piedalījušies 65 pūtēju orķestri, jeb 1930 dalībnieki, starp kuriem bija arī pūtēju orķestris "Cēsis".

Muzicēšana pūtēju orķestros līdzās kordziedāšanai ir neatņemama latviešu Dziesmusvētku tradīcijas sastāvdaļa. XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki notiek svētku tradīcijas simtpiecdesmitgades zīmē, tādēļ Pūtēju orķestru lielkoncerts tika veidots kā ceļš no pūtēju orķestru tradīcijas aizsākumiem līdz mūsdienīgam skanējumam.

Koncertā piedalījās visi Latvijas pūtēju amatieru orķestri, solisti, tautas deju un laikmetīgās dejas dejotāji. Pēc vērienīgā koncerta ragu mūzikas pavadībā norisinājās zaļumballe!

Foto no pūtēju orķestra koncerta "Laiks iet pāri" skaties ŠEIT.

Šodien, 6.jūlijā, Cēsu novada amatiermākslas kolektīvi piedalās sekojošās norisēs:

  • kokļu mūzikas lielkoncerts "Laika upe", plkst.19.00 Ķīpsalas Starptautiskajā izstāžu centrā;
  • koru lielkoncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš", plkst.20.00 Mežaparka Lielajā estrādē;
  • pūtēju orķestra "Cēsis" koncerts, plkst.19.00 Torņkalna baznīcā.

Foto: Mikus Kļaviņš, Sintija Cērpiņa

Datums: 2023. gada 6. jūlijs