Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Tradicionālās dziedāšanas skola Drabešos

Tradicionālās dziedāšanas skola Drabešos

Tradicionālās dziedāšanas entuziasti un interesanti aicināti piedalīties profesionālās pilnveides kursos “Tradicionālās dziedāšanas skola Drabešos 2021”, kuri tiek organizēti jau otro reizi. Šogad tie notiks no 22. līdz 25.jūlijam Drabešu muižā (Cēsu novadā).

Kursos plānota dažādu tradicionālās dziedāšanas aspektu iepazīšana, praktisku iemaņu iegūšana un pieredzes apmaiņa. Lieliska iespēja sadziedāt, apgūt tradicionālās daudzbalsības veidus un vienbalsīgo dziesmu specifiku, iepazīt savu balsi tradicionālās dziedāšanas kontekstā. Tradicionālās dziedāšanas nodarbības un lekcijas vadīs Zane Šmite (etnomuzikoloģe, lektore JVLMA un LKA), Solveiga Kūlaine (Otaņķu etnogrāfiskā ansambļa un Liepājas folkloras kopas “Ķocis” vadītāja), Diāna Logina (etnomuzikoloģe) un Inese Mičule (etnomuzikoloģe, Ozolnieku folkloras kopas “Knipati” un Dobeles folkloras kopas “Leimaņi” vadītāja).

Diemžēl ņemot vērā šī brīža situāciju valstī, dalība profesionālās pilnveides kursos “Tradicionālās dziedāšanas skola Drabešos 2021” būs iespējama tikai vakcinētajām un Covid19 pārslimojušajām personām, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu, kurš apliecina, ka dalībnieks ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai pārslimojis Covid-19 pēdējo sešu mēnešu laikā. Sertifikātu iespējams lejuplādēt vietnē www.covid19sertifikats.lv.

Kursu maksa dalībniekiem – aptuveni EUR 110 (summa tiks precizēta pēc pieteikumu saņemšanas).

Tradicionālās dziedāšanas meistarklases vadītājas.

Zane Šmite ir dziedātāja un vokālā pedagoģe. Pēc studijām RPIVA un Latvijas Mūzikas akadēmijā, zināšanas par balsi papildinājusi Koimbras universitātē (Portugāle). Apguvusi Estill vokālo metodiku (1.un 2.līmenis), kā arī pilnveidojusi prasmes dažādās meistarklasēs, tālmācības kursos un balss konferencēs Latvijā un ārzemēs. Latvijas Dziedāšanas skolotāju asociācijas valdes locekle un konferenču organizētāja kopš 2015.gada. Līdzās pamatdarbam Mūzikas akadēmijā un Kultūras akadēmijā, konsultē un vada meistarklases Latvijas folkloras kopām un individuāliem dziedātajiem. Brīvajā laikā koncertē solo vai kopā ar Ilzi Grunti, Haraldu Sīmani, trio Šmite Rancāne Cinkuss, Iļģi u.c. Šogad Zanes Šmites nodarbībās aicināti piedalīties dalībnieki, kuriem ir priekšzināšanas tradicionālajā dziedāšanā un vēlas pilnveidot balss skanējumu caur improvizāciju, ka arī apgūt un apzināt dažādas skaņveides. Arī šoreiz mazāks akcents uz dziesmu apgūšanu, bet vairāk – cik dažādi, atbilstoši kādam stilam, dziesmu var izdziedāt.

Solveiga Kūlaine.

Diāna Logina. Dzimusi un augusi Ziemeļlatgalē, Briežuciema pagastā. Ar tradicionālo kultūru saskārusies jau agrā bērnībā, dziedot tautasdziesmas kopā ar vecmāmiņu un klausoties vectēva akordeona un ermoņiku spēlē. Spēlējusi un dziedājusi Baltinavas Mūzikas un mākslas skolas kapelā, folkloras kopās “Upīte” un “Vīteri”, kā arī piedalījusies daudzos tradicionālās mūzikas festivālos Latvijā un ārzemēs. Mācījusies tradicionālo mūziku Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā un 2021. gadā absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, kur ieguvusi Muzikologa kvalifikāciju. Pēta galvenokārt Ziemeļlatgales tradicionālo kultūru, daudzbalsīgo dziedāšanu un indivīdus, kas rada šo mūziku. Kursu nodarbības padziļināti pievērsīsies Ziemeļlatgales tradicionālajai dziedāšanai – tradīcijām, vokālajām tehnikām un repertuāram.

Inese Mičule – etnomuzikoloģe, folkloras kopu vadītāja, folkloras un tautas mūzikas eksperte Latvijas Nacionālajā kultūras centrā. Tradicionālo kultūru un mūziku iepazinusi Jelgavas folkloras kopā “Dimzēns”. 2010. gadā absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, kur ieguvusi etnomuzikologa kvalifikāciju. Kopš 2011. gada vada Dobeles Novadpētniecības muzeja folkloras kopu “Leimaņi” un no 2014. gada – Ozolnieku vidusskolas folkloras kopu “Knipati”. Vadījusi meistarklases Latvijas folkloras kopām, bijusi tradicionālās dziedāšanas skolotāja dažādās bērnu un pieaugušo nometnēs, pieaicinātā kā eksperte tradicionālās dziedāšanas konkursos.

Kursu nodarbībās dalībnieki tiks iepazīstināti ar Zemgales tradicionālās mūziku un repertuāru.

Kursu programma ŠEIT

Pieteikuma anketa atrodama ŠEIT

Kontaktinformācija:
Inese Mičule – inese.micule@lnkc.gov.lv;
Inese Roze – rozeinese@inbox.lv

Profesionālās pilnveides kursus “Tradicionālās dziedāšanas skola Drabešos 2021” organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, sadarbībā ar biedrību “Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs “KasTe””; atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Datums: 2021. gada 14. jūlijs