Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Lekciju cikls iedvesmo īstenot kopienu projektus

Lekciju cikls iedvesmo īstenot kopienu projektus

Lai izglītotu un iedvesmotu kopienu projektu īstenotājus, no 18.aprīļa līdz 10.maijam Ruckas mākslas fonds veidoja izzinošu lekciju ciklu par dažādu sabiedrības grupu iesaisti mākslas procesos. Ciklā ar vērtīgiem pieredzes stāstiem dalījās kopienu projektu veidotāji, atsedzot šīs mākslas prakses aizkulises un sniedzot praktiskus padomus kopienu projektu izstrādei nākotnē. Visas lekcijas šobrīd ir pieejamas Ruckas mākslas fonda mājas lapā un Youtube kanālā.

“Šorīd kopienu mākslu redzu kā vienu no jēgpilnākajām mākslas praksēm, jo tā ne tikai vēsta par dažādu sabiedrības grupu dzīvēm, vēlmēm un izaicinājumiem, bet arī nodrošina sasaisti starp sabiedrību un kultūras un mākslas vidi. Kopienu mākslas radīšanā ieguvēji ir visi, jo tās pamatā ir sadarbība. Šajā procesā kopienu pārstāvji ar mākslas un kultūras starpniecību var strādāt un meklēt atspoguļojumu aktuāliem jautājumiem un sasāpējušām problēmām, būt daļa no plašākas mākslas un kultūras dzīves, kā arī aizraujoši pavadīt brīvo laiku. Ierasts, ka šajā procesā līdzdarbojas mākslinieki un mediatori, kuri kopienai sniedz nepieciešamo atbalstu un rīkus iecerētā īstenošanai, vada ideju ģenerēšanu un realizēšanu. Ruckas mākslas fonda veidotais lekciju cikls ir lielisks veids, kā izzināt kopienu mākslas pamatus, iepazīt Latvijā īstenotos prakses piemērus un iedvesmoties līdzīgu projektu īstenošanā”, kopienu mākslas un lekciju cikla nozīmi skaidro kuratore Līga Lindenbauma. 

Lekciju cikls atklāj kopienu un līdzdalības projektu tapšanu un veidošanu no teorētiskiem un praktiskiem līdz pat kritiskiem skatpunktiem. To veido četras tematiski vienotas daļas, katrā no tām uzstājas divi lektori. Pirmā lekcija izvērš centrālo tēmu teorētiski, bet otrais lektors dalās ar īstenoto projektu piemēriem, atsedzot kopienu projektu veidošanas praktiskās puses. Teorijas un prakses apvienojums lekciju ciklā padara to par lielisku izziņas avotu, iespēju iepazīt kopienā balstītus projektus un tā veidotājus, kā arī smelties iedvesmu līdzīgu norišu īstenošanā.

Lekciju ciklā ar kopienu projektu pamatjautājumiem iepazīstina producente un kopienu teātra praktiķe Ieva Niedre un kultūras notikumu kuratore Līga Lindenbauma, ētikas jautājumus izklāsta starpdisciplināru notikumu kuratore Gundega Laiviņa un māksliniece, Sansusī labklājības rezidences kuratore Anda Lāce, sociālajiem aspektiem pievēršas teātra un kino režisore Krista Burāne un dokumentāla kopienu projekta “Lietisko pierādījumu muzejs” veidotāja Laura Stašāne, projektu īstenošanas institucionālo pusi atklāj UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Kultūras sektora vadītāja Inga Surgunte un Latvijas Laikmetīgās mākslas centra izglītības projektu kuratore Māra Žeikare. Cikls atspoguļo šī brīža kopienu projektu aktualitātes un iepazīstina ar galvenajiem šādu projektu veidotājiem Latvijā.

Lekciju ciklā iezīmētās kopienu projektu problemātikas un aktualitātes tiks padziļināti apspriestas sarunu festivāla “LAMPA” diskusijā “Norises, par kurām nerunā” 9.jūnijā plkst.20.00 Cēsu skatuvē. Uz vienas skatuves aicinot politikas veidotājus un finansētājus, kā arī kopienu mākslas projektu īstenotājus. Diskusijas mērķis ir izgaismot kopienu projektu ieguvumus, izaicinājumus un problēmas. 

Lekciju ciklu veido Oskars Goba un Līga Lindenbauma un par tā saturu atbild Ruckas mākslas fonds. Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Publiski tas pieejams Ruckas mākslas fonda Facebook lapā un Youtube kanālā.

Datums: 2023. gada 22. maijs